یکی از محبوبترین رشتههای مهندسی که بسیاری از افراد تحصیل در آن را انتخاب میکنند، مهندسی عمران است. مهندس عمران به ساخت و ساز در زمینههای مختلف مشغول شده و یکی از سختترین رشتههای مهندسی چه از نظر تحصیلی و چه از نظر کاری شناخته میشود؛ اما با این حال، علاقه شدید افراد مختلف به این حوزه باعث شده است که متقاضیان زیادی برای این رشته وجود داشته باشد.
ویژگی های مهندس عمران یکی از بحث برانگیزترین موضوعات پیرامون این رشته است که باید توجه ویژهای نیز به آن داشت؛ چراکه بسیاری از افراد معتقد هستند که بدون داشتن برخی از ویژگی های شخصیتی، نمیتوان در این رشته به جایگاه خوبی دست پیدا کرد. در ادامه این مطلب، به شخصیت شناسی مهندس عمران پرداخته و مهمترین ویژگیها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
ویژگی های شخصیتی مهندس عمران
هر یک از مهندسان عمرانی که توانستهاند موفقیتهای بزرگی را به دست آورند، ویژگیهای شخصیتی خاصی را دلیل موفقیت خود میدانند؛ اما از میان تمامی ویژگیهایی که ذکر میشوند، میتوان موارد زیر را به عنوان مهمترین ویژگی های مهندس عمران دانست.
نظم بالا
تیپ شخصیتی مناسب مهندس عمران، تیپی است که از نظم بالایی برخوردار بوده و به هیچ عنوان بدون برنامه عمل نمیکند. این ویژگی هنگام استخدام مهندس عمران نیز بسیار مورد تاکید قرار میگیرد و فقط مرتبط با فعالیت به صورت مستقل نیست. حتی برای پروژههای کوچک مهندسی عمران نیز بودجههای زیادی صرف شده و هر گونه بینظمی در پیشبرد پروژه، میتواند ضررهای سنگینی را در پی داشته باشد.
پشتکار زیاد
یکی دیگر از ویژگی های مهندس عمران که اهمیت بالایی دارد، پشتکار زیاد است. برای پیشرفت در این رشته مهندسی، لازم است که پشتکار بینظیری داشت و به هیچ عنوان از مسیری که در حال طی شدن است کنارهگیری نکرد. بسیاری از مهندسان بودهاند که حتی با اینکه استعدادی بینظیر داشتند، به خاطر عدم پشتکار کافی نتوانستند به جایگاه خوبی برسند.
توانایی تصمیمگیری در موقعیتهای دشوار
رشته مهندسی عمران را میتوان یکی از پراسترسترین رشتهها دانست. همواره این امکان وجود دارد که اتفاقات ناگواری در طول انجام پروژه رخ دهد یا اینکه مشکلات اقتصادی فراوانی به وجود آیند. مهندس عمران باید بتواند در چنین شرایطی خونسردی خود را حفظ کرده و بهترین تصمیم ممکن را بگیرد. بنابراین قدرت تصمیمگیری یکی دیگر از ویژگی های مهندس عمران است.
توانایی مذاکره با افراد مختلف
توانایی مذاکره با افراد مختلف را میتوان یکی از مهمترین ویژگی های مهندس عمران دانست. مسیر شغلی مهندس عمران به نحوی است که برای پیشبرد یک پروژه، باید با افراد متنوعی از قشرهای مختلف جامعه مذاکره کرده و یک همکاری سازنده را با آنها ایجاد کند. در صورتی که مهندس عمران توانایی کافی برای مذاکره نداشته باشد، قطعا پیشرفت پروژه نیز میسر نخواهد بود.
توانایی رهبری تیم
برای به اتمام رسیدن یک پروژه عمرانی، لازم است تعداد زیادی کارگر، تکنسین، پیمانکار، کارمند و … با یکدیگر همکاری کنند. در اغلب پروژهها، یکی از اصلیترین افرادی که باید نیروهای انسانی بخشهای مختلف پروژه را با یکدیگر متحد کرده و کار را پیش ببرد، مهندس عمران است. توانایی رهبری تیم، یکی از ویژگی های مهندس عمران است که در طول انجام پروژههای مختلف، کمک بسیاری به وی خواهد کرد.
شبکهسازی و ایجاد ارتباط قوی
نه تنها در رابطه با مهندسی عمران، بلکه در رابطه با هر کدام از رشتههای مهندسی، توانایی شبکهسازی و ایجاد ارتباط قوی، یکی از مهمترین ویژگیها به حساب میآید. برای اینکه بتوان پلههای ترقی یک حوزه را طی کرد و روز به روز مشغول انجام پروژههای بزرگتری شد، باید بتوان یک شبکه وسیع از ارتباطات را ایجاد کرد. تیپ شخصیتی مناسب مهندس عمران باید به گونهای باشد که ارتباطاتی قوی را با موفقترین افراد این حوزه ایجاد کند.
آیا خانمها نیز میتوانند تبدیل به یک مهندس عمران موفق شوند؟
یکی از مرسومترین سوالاتی که در مورد مهندسی عمران پرسیده میشود، این است که آیا بازار کار مهندسی عمران برای خانم ها نیز ظرفیت داشته و آنها هم میتوانند در این بازار به موفقیت دست پیدا کنند؟ در پاسخ به این سوال، باید بگوییم که هیچ محدودیتی در این بازار وجود نداشته و در صورتی که یک خانم نیز مهمترین ویژگی های مهندس عمران را داشته باشد، میتواند به موفقیتهای زیادی در این رشته دست پیدا کند.
متاسفانه، بسیاری از افراد رشتههای مختلف را تفکیک جنسیتی کرده و بعضی از آنها را برای آقایان و بعضی دیگر را برای خانمها مناسب میدانند. لازم به ذکر است که چنین دیدگاهی به هیچ عنوان پایه و اساس محکمی نداشته و نمونههای زیادی وجود دارند که برخلاف عرفهای جامعه، توانستهاند در رشتهای که به عقیده بسیاری از افراد برای جنسیت آنها مناسب نبوده است، موفق شوند.
بازار کار داخلی و خارج مهندسی عمران به چه صورت است؟
یکی از مهمترین مسائلی که باید به آن توجه داشت، بازار کار مهندسی عمران است. متاسفانه، در سالهای اخیر بازار کار این رشته در ایران افت قابل توجهی داشته است که البته این مسئله برای تمامی رشتهها رخ داده و مختص به مهندسی عمران نیست. اما با این حال، باز هم فضای رشد و ترقی در رشته مهندسی عمران بسیار وسیع بوده و میتوان با تلاش و کوشش کافی، روز به روز در این رشته پیشرفت کرد. به همین خاطر، پیشنهاد میکنیم که اگر قصد انتخاب این رشته و فعالیت در ایران را دارید، نگران بازار کار نباشید.
از دیگر مسائلی که ممکن است ذهن افراد مختلف را به خود درگیر کند، شرایط مهاجرت مهندس عمران است. خوشبختانه، مهندسی عمران یکی از فراگیرترین رشتههای مهندسی در کشورهای مختلف جهان بوده و در صورتی که فردی تمامی ویژگی های مهندس عمران ازجمله ویژگیهای شخصیتی و فنی را داشته باشد، میتواند در اغلب کشورهای جهان مشغول به کار شود. نیاز انسان به مسکن، سد، پل، جاده و…، هیچگاه از بین نرفته و به همین خاطر بازار مهندسی عمران در تمامی دورانها بازاری پررونق باقی خواهد ماند.
جمعبندی
در این مطلب، سعی کردیم تا به شخصیت شناسی مهندس عمران پرداخته و مهمترین ویژگیهای اخلاقی یک مهندس عمران موفق را مورد بررسی قرار دهیم. ویژگیهای اخلاقی و تواناییهای علمی، مکمل یکدیگر هستند و در صورتی که یک مهندس در یکی از این بخشها نقص داشته باشد، قطعا زندگی کاری وی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. به همین خاطر بهتر است تا در کنار داشتن مهمترین ویژگی های مهندس عمران از لحاظ اخلاقی، از توانایی فنی و علمی بالایی نیز برخوردار بود. در آخر، امیدواریم مطالب گفته شده مفید واقع شده باشند و شما نیز بتوانید به عنوان یک مهندس عمران بهترین عملکرد ممکن را داشته باشید.
اگر هنوز نمیدانید که مهندسی عمران برای شما مناسب است یا نه، از تست های شخصیت شناسی نظیر تست mbti استفاده کنید.
نوشته مهندس عمران چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ اولین بار در وبلاگ ایران تلنت. پدیدار شد.